Kako da vratite u žvot brikovani TV Box na Rokchip procesoru!

 

U poslednje vreme na online trgovinama pojavilo se masu TV boxova sa procesorima iz kompanije Rokchip. To su procesori Rokchip RK3328, RK 3318, RK 3399, RK 3229.

Naročito je aktuelan procesor RK 3318 i možete ga naći u veikom broju jeftinih Android TV boxova. Izdvaja se po tome da radi na niskoj brzini od 1,1GHz i puno se zagrijava ako nije izvedeno kvalitetno hlađenje na procesoru.

TV box kao i svaki moderni uređaj ima instalirani operativni sistem, u zadnje vreme to je Android 9.0, ima ugrađenu RAM i ROM memoriju i možemo ga smatrati za mini kompjuter sa Android operativnim sistemom. Na mini ploči TV boxa nalazi se kompletna elektronika za normalan rad uređaja i veoma je slična matičnoj ploči računara koje su u ATX formatu sa odgovarajućim čipsetom i biosom.

Svaki operativni sistem je podložan softverskim pucanjim i padovima sistema, tako se događa i kod Android operativnog sistema, loši instalirani program može uzrokovati pad sistema uređaja ili u momentu kada radite OTA nadogradnju može doći do pada sistema i vaš box je brikovan, tj. postao je mini cigla jer se ne može bootovati i podići operativni sistem.

Također ako uradite flashovanje firmwarea sa pogrešnom verzijom softvera dovodite uređaj u neupotrebljivo stanje.

U današnjoj recenziji pogledajte kako vratiti u život TV box sa Rokchip procesorom. Pokušali ste da uradite recoveri sa SD karticom ali uređaj se ne bootuje, pokušali ste preko USB flash ali kompjuter ne vidi vaš uređaj i šta sada.....

Krenimo redom da vratimo TV box u život:

1. Na računaru ili laptopu morate instalirati drajvere za Rokchip procesore pod nazivom Driver Assisant ver.4.5, možete ih skinuti sa ovog mesta

2. Za flešovanje i instalaciju operativnog sistema koristie program FactoryTool_v1.64 a možete ga skinuti odavde

3. Sa sajta proizvođača boxa skinite Img fajl za vaš TV box, tj. firmware

4. USB kabl A-A (muški-muški) za priključenje TV boxa na kompjuter ili laptop.

5. Otvorite program Factory Tool i učitajte .img fajl za vaš TV Box, postavke kao na slici

6. Rasklopite TV box da bi mogli da pronađete gde se na štampanoj ploči nalazi čip sa instaliranim Biosom, kod Rokchip procesora čip se nalazi na donjoj strani ploče, okrenite matičnu ploču i gde je zalemljen čip sa biosom pronađite dvije kontrolne tačke koje nisu lemljene.

7. Jedan kraj USB kabla spojite na računar ili laptop, za dalji rad potrebna vam je pomoć, zamolite nekoga da makazicama sa oštrim vrhom kratko spoji te dve tačke na ploči, zatim pritisnite dugme RESET na ploči i držite ga, a drugom rukom priključite drugi kraj USB kabla u TV box. Kada kompjuter prepozna vaš box pustite RESET dugme i maknite kratki spoj sa makazicama i instalacija će automatski da krene.

NAPOMENA: Kompletan proces flashovanja TV boxa se radi bez uključenog napajanja, box se napaja preko USB kabla iz kompjutera ili laptopa!!

8. Ako ste pravilno odradili sve kompjuter će prepoznati vaš box i kreće instalacija bootloadera i operativnog sistema. Instalacija je gotova za otprilike 5 minuta i program će vas obavestiti da ste uspešno završili flashovanje vašeg uređaja, zatvorite program Factory Tool i odspojite tv box sa kompjutera.

9. TV box priključite preko HDMI kabla na vaš televizor i uključite ga u napajanje, nakon nekoliko sekundi kreće podizanje operativnog sistema na vašem boxu. Sačekajte da se podigne operativni sistem i uživajte u novo instaliranom uređaju.

10. Ovaj metod je proveren na više TV boxova i uvek funkcioniše bez problema.

Kompletnu proceduru radite na vlastitu odgovornost, autor teksta i sajt androidtvbox.me se ograđuju od bilo kakve odgovornosti ako vaš box nepravilno flashujete i uradite brik boxa, !!!

1000 Characters left